Datum: 28-10-2018

Afgelopen vrijdag 26 oktober werden 7 van de 8 jubilarissen gehuldigd. 

Ook was er een prachtig 'bijzonder moment'.

 

 

8 Jubilarissen, waaronder 3x vader en zoon, dat is een unicum. 
Mirella Derks-de Wit zal later gehuldigd worden, zij is nog herstellende van een operatie, vandaar dat er vanavond slechts 7 jubilarissen werden gehuldigd. 

 

Het concert werd door de jubilarissen geopend met een muzikale aftrap, daarbij werd een aangepaste tekst gezongen.

Opzij opzij opzij
Maak plaats maak plaats maak plaats
Onze jubilarissen zitten klaar
Opzij opzij opzij
Al 340 jaar
Tellen onze jubilarissen bij elkaar


Dit zijn Henk en Hans, en Henk en Coen en Twan,
Mirella en Rene
En Marcel niet te vergeten,
hij drumt al jaren zijn partijen mee

 

Na mooie woorden van Bondsvertegenwoordiger Joop van den Meulenreek die een aantal van de jubilarissen persoonlijk zelfs kende werd de avond vervolgt door de slagwerkgroep. Met een 4tal afwisselende nummers lieten zij van zich horen! 

 

Het komt volgens mij maar zelden voor, dat er binnen een slagwerkgroep een veertigjarig jubileum kan worden gevierd. Wij zijn er daarom als Harmonie Union reuze trots op, dat wij vandaag maar liefst twee van die kanjers in ons midden hebben. Marcel Maas & Rene van de Broek beide 40 jaar lid van de vereniging.  Gewone leden zonder al te veel woorden, maar wel leden die er altijd zijn en waarop je kunt rekenen. Het is aan René en Marcel te danken dat de slagwerkers over handige draagbeugels beschikken om over straat te lopen en met regelmaat helpt Rene met allerlei kleine reparaties.  Marcel heeft al jarenlang had je binnen de vereniging een duobaan en speelt volop mee in de slagwerkgroep én in het orkest. Marcel is zowel binnen het orkest als binnen de slagwerkgroep een

soort vaderfiguur voor de jeugd. Wanneer Marcel dat nodig vindt, even een aai over hun bol of een compliment als ze iets goed hebben gespeeld. Maar Marcel helpt ze ook als ze er even niet uit komen. 

Het is mooi te zien dat Marcel met zoon Jorg inmiddels ook al voor opvolging hebt gezorgd. Misschien over een aantal jaren dus opnieuw 'Zo vader zo zoon’.

 

Op Mama Mia laten 3 majorettes hun show zien, een medley met veel tempo wisellingen in hun dans & twirl technieken. 

Vervolgens speelt het orkest een 4tal nummers. Ook een mooi muzikaal programma, maar de aandacht gaat uit naar de jubilarissen vanavond.

 

De heren van Erp, 2 mensen met een Union hart. Hans maar liefst 50 jaar lid en Twan viert vandaag zijn 25-jarig jubileum. Veel overeenkomsten, maar ook best wel enkele verschillen. Het Unionhart noemde ik al. Ze slaan beide maar zelden een repetitie, concert of serenade over. Ook staan ze altijd paraat wanneer er rond de organisatie van een optreden de handen uit de mouwen moeten worden gestoken. Allebei zijn ze ook trouw lid van de ‘Woaterblaozers'

en we mogennatuurlijk niet vergeten te melden dat Hans naast dit alles ook nog eens de verenigingsfotograaf en het historisch geweten van Union is.

 

Heel muzikaal Brabant kent ‘dn Smits’. Muziekwinkels, reparateurs, dirigenten, uitgeverijen en orkesten. Hij is berucht en beroemd en wordt tegelijkertijd gewaardeerd om zijn muzikale kennis. Iemand met een gebruiksaanwijzing, maar als je die eenmaal door hebt ook iemand waarmee je geweldig kunt samenwerken. Toch niet meer de jongste, blijft Henk druk met kleine reparaties en het uitdelen van de bladmuziek.

Dat Unionhart klopt ook bij zoon Coen maar toch valt er over hem veel minder te vertellen. Niet voor niets noemde ik hem al eerder een ‘lid op afstand’. Dat komt omdat hij er enkele jaren geleden voor heeft gekozen zijn muzikale weg op andere plaatsen te vervolgen. Als getalenteerd trompettist miste hij toch wel een beetje de muzikale uitdaging binnen

ons orkest. Net als vader Henk volgt Coen heel nauwgezet wat er in binnen Brabant op het gebied van de blaasmuziek gebeurt. Ook hij blijkt welbespraakt wanneer je hierover een gesprek met hem aanknoopt.  Wanneer er weer eens een concert nadert is dan ook steevast de vraag aan Henk, ‘komt Coen ook’ en daarmee is het dan geregeld en na enkele weken verschijnt hij dan weer steevast op de repetitie en weer luidruchtig aanwezig alsof hij nooit is weggeweest.

 

Henk Maas is al verschillende keren in zijn muzikale loopbaan toegesproken. De laatste keer was vijf jaar geleden en toen hadden we het al over het gezegde van de ‘krakende wagens die het langst lopen'.

Dat geldt in zijn geval gelukkig nog steeds. Ondanks goed bedoelde adviezen van collega muzikanten loop je als het even kan toch nog mee op straat met die zware bas in je handen. Tijdens de afgelopen taptoe was te zien dat het je zwaar viel. Maar - en zo weten we dat allemaal bij Union - onze Henk is niet bekend met het begrip ‘ wat rustiger aan doen’ . Het is zoals we hier in Nuland zeggen unne echte Moas.

Na de repetitie helpt Henk steevast mee met het opruimen van het vele slagwerk en ook op andere momenten ben je één van de eersten die klaar staat om de helpende hand te reiken wanneer er iets geregeld moet worden.

zelden dat je zachtjes en bijna met tranen in de ogen zit te mompelen ‘das s toch mooi ’ wanneer je een jong talent een prachtig stukje solowerk hoort spelen. Dat is niet alleen genieten van de muziek, maar ook van jongeren die jou maar ook van ons de hoop geven dat de toekomst van Union verzekerd blijft.

 

Zoals de trouwe bezoekers van het jubilarissen concert zal weten, hebben we de laatste jaren tijdens het

concert een bijzonder moment. En dat hebben we nu ook weer, ook al is het niet aangekondigd op het programmablaadje. Want Henk het zijn dit keer speciaal voor jou dubbele felicitaties. Met heel veel plezier en

genoegen mag ik je vertellen dat de leden en het bestuur van Harmonie Union hebben besloten, op voorspraak van de eerst volgende algemene ledenvergadering, jou het erelidmaatschap van de vereniging toe te kennen.

Henk Van Harte Gefeliciteerd, het is je van harte gegund!

 

 

Namens het bestuur en alle leden van Harmonie Union, 

Alle jubilarissen van harte gefeliciteerd!

 

 

Foto's van deze avond zijn hier terug te vinden. Terug naar nieuwsoverzicht
Vorige pagina

Deze website is gerealiseerd door: DigiFactory Webworks
Candlelight Concert 2018 Candlelight Concert 2018